Tags:

Lelaki Ini Pemilik Domain Google.Com Untuk Tempoh Seminit

By Hafiz.H Saturday, January 30, 2016
Memiliki domian Google.com dalam masa seminit.

Itulah yang dilakukan oleh seorang lelaki bernama Sanmay Ved yang juga dulunya adalah bekas pekerja Google. (Kini bekerja di Amazon)
Bagikan mimpi bagi Ved, beliau telah yang secara tidak sengaja melakukan proses pembelian domian carian terbesar di dunia itu dengan harga $12. Walaubagaimanapun Google telah menganugerahkan Ved dalam erti kata lain membayar sejumlah $6000.13 sebagai wang ganjaran kepadanya kerana berjaya memiliki domain tersebut dalam masa seminit.

Menceritakan pengalamnnya itu, Ved pada awalnya menyedari domain Google.Com dalam status 'ada'.

Melihat pada status tersebut, Ved terus mencuba nasib untuk membeli domain itu dan proses pembelian berjalan lancar.


Dalam pada itu, pihak Google telah memaklumkan bahawa terdapat kesilapan teknikal pada sistem domain tersebut yang menyebabkan nama domain itu tersenarai di laman pembelian domain.

Disebabkan ini adalah kes dimana kecuaian dalam sitem Google, Ved tidak dikenakan sebarang tindakan mahupun dituduh menggodam sistem Google, ia adalah perkara yang kali pertama terjadi dalam sejarah Google dan Ved dianggap sebagai orang yang bertuah.

Untuk pengetahuan, jumlah ganjaran 46000.13yang diberi kepada Ved adalah sebenarnya perkataan Google yang ditulis terbalik.

Sungguhpun begitu, itu hanyalah jumlah yang diberitahu oleh pihak Google, tetapi ada khabar angin mengatakan bekas pekerja Google itu menerima jumlah ganjaran yang lebih tinggi dari yang dinyatakan.

Sejak tahun 2010, Google telah melancarkan Vulnerability Reward Program (VRP) dimana memberi insentif kepada pengguna di seluruh dunia untuk membantu syarikat itu mengekalkan dan memberi idea dalam menaiktaraf sistem keselamatan Google.

Sejumlah $6juta diperuntukkan untuk diagihkan sebagai ganjaran kepada mana-mana individu yang berjaya memberi idea dan membantu dalam meningkatkan keselamatan enjin carian web terbesar di dunia ini. -HarianBlogger.Com

Post Tags:

No Comment to " Lelaki Ini Pemilik Domain Google.Com Untuk Tempoh Seminit "