Tags:

Malaysia Berisiko Diserang Virus Zika, 6 Fakta Ibu Mengandung Perlu Tahu

By Hafiz.H Saturday, January 30, 2016
PUTRAJAYA: Malaysia telah mengeluarkan amaran kesihatan ke semua Klinik kesihatan awam dan swasta mengenai virus Zika.

Timbalan Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Lokman Hakim Sulaiman berkata kementerian memandang keadaan global dengan kebimbangan besar kerana kemungkinan bahawa penyakit bawaan nyamuk itu akan merebak di sini adalah tinggi.

1. Spesies nyamuk Aedes Aegypti pembawa utama Virus Zika
"Malaysia mempunyai nyamuk Aedes untuk membawa penyakit dan kepadatan nyamuk di sini adalah sangat tinggi," kata beliau dalam satu kenyataan pada 29 Januari lalu seperti dilaporkan portal New Straits Times Online.

2. Rakyat Malaysia berisiko menerima virus ini kerana negara belum ada lagi penawar bagi Virus Zika.(Dunia belum temui vaksin)

Tambah beliau rakyat Malaysia berisiko tanpa imuniti kepada penyakit ini kerana negara ini tidak pernah mempunyai virus Zika itu. Walaupun virus Zika tidak membawa maut, dan biasanya menyebabkan demam ringan, ruam, sakit sendi dan konjunktivitis, dengan gejala biasanya tahan di bawah seminggu, bahaya terletak dengan jenis kecacatan yang boleh menjejaskan bayi pembawa.

3. Dilaporkan bahawa penyakit Zika yang dikaitkan dengan kecacatan janin dikenali sebagai microcephaly, di mana bayi yang dilahirkan dengan kepala yang luar biasa kecil.


Amerika Tengah dan Amerika Selatan menyaksikan lebih ramai bayi dilahirkan dengan kecacatan otak dan kepala mengecut.

4. Wanita mengandung dinasihatkan supaya tidak melakukan perjalanan ke negara yang mempunyai wabak Zika. 
5. Kesemua daripada 288 sampel yang dianalisis setakat ini telah diuji negatif untuk virus Zika dan sampel telah diambil dari mereka yang diuji negatif untuk denggi. 

Kementerian akan menyimpan tab rapat pada setiap kemudahan perubatan bagi apa-apa kes yang menunjukkan gejala Zika terutamanya oleh mereka yang telah mengembara ke negara-negara dengan wabak virus itu, kata Dr Lokman.

6. Cara menangani wabak ini adalah sama dengan langkah berjaga-jaga yang dilakukan terhadap gejala virus denggi.

Lakukan pemeriksaan tubuh badan anda dari semasa ke semasa di klink swasta atau Klinik Kesihatan Kerajaan-HarianBlogger.Com
Sumber: NST

Post Tags:

No Comment to " Malaysia Berisiko Diserang Virus Zika, 6 Fakta Ibu Mengandung Perlu Tahu "