Tags:

Bangladesh Lulus Hantar 1.5juta Pekerja Ke Malaysia

By Hafiz.H Wednesday, February 10, 2016
KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Bangladesh Sheikh Hasina telah memberikan kelulusan untuk menghantar 1.5 juta pekerja Bangladesh ke Malaysia, lapor NewStraitsTime semalam. 

Setiausaha kabinet Bangladesh Mohammad Shafiul Alam berkata perdana menterinya telah meluluskan memorandum persefahaman (Mou), dijangka ditandatangani dengan Malaysia dalam tempoh sebulan, seperti yang dilaporkan oleh bdnews24.com.


Beliau berkata pekerja Bangladesh akan dihantar di bawah sistem 'G2G Plus' selepas Business to Business (B2B) dan Kerajaan kepada Kerajaan (G2G) kerana kaedah itu tidak menghasilkan keputusan yang diharapkan.

"Ia adalah satu pencapaian utama Bangladesh bahawa Malaysia telah menyenaraikan kita sebagai negara sumber [untuk merekrut tenaga kerja]. Beliau berkata, "Sekarang pekerja boleh dihantar untuk perkhidmatan, pembuatan dan pembinaan sektor.

Sebelum ini ia telah terhad kepada perladangan sahaja,".

Tambah Shaiful lagi sebaik sahaja Mou itu ditandatangani, perbelanjaan untuk menghantar pekerja adalah antara Tk34,000 dan 37,000 dengan majikan untuk menanggung kos.

Malaysia adalah salah satu pasaran tenaga kerja terbesar bagi Bangladesh sebagai sekitar 600,000 warga Bangladesh sedang bekerja di negara ini.

Post Tags:

No Comment to " Bangladesh Lulus Hantar 1.5juta Pekerja Ke Malaysia "