Tags:

Keluarga Di Malaysia Disaran Miliki 4 Orang Anak

By Hafiz.H Friday, February 26, 2016
Setiap keluarga di negara ini disarankan untuk memiliki sekurang-kurangnya 4 orang anak bagi setiap keluarga.

Itulah saranan yang dicadangkan oleh Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Rohani Abdul Karim ketika mengulas mengenai penyusutan kadar kelahiran di Malaysia yang dikeluarkan oleh Kajian Penduduk dan Keluarga Malaysia ke-5 (KPKM5).


Rohani turut menambah, memiliki 4 orang anak bagi satu keluarga adalah perancangan yang ideal.

Rohani turut menambah,  purata kadar kelahiran di negara ini adalah 2.0 dalam konteks yang sama, pasangan muda di negara ini majoriti memiliki anak seramai dua orang.

Beliau turut menambah, untuk memenuhi keperluan populasi, disamping meluaskan sumbangan asas domestik dalam merancakkan ekonomi, jumlah yang ideal untuk sebuah keluarga adalah empat orang.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu turut berkata, populasi penduduk Malaysia yang kini mencecah 30.5juta orang perlu bertambah kerana jika ia berkurang, situasi ini akan memberi kesan kepada ekonomi.

48 peratus daripada 30.5juta populasi penduduk adalah wanita dan dapat dijangkakan menjelang tahun 2020, jumlah itu dijangka meningkat antara 32 hingga 34 juta orang. -HarianBlogger.Com

Rujukan: AstroAwani

Post Tags:

No Comment to " Keluarga Di Malaysia Disaran Miliki 4 Orang Anak "