Tags:

Menangis, Takut Pada Orang, Antara Petanda Awal Anak Dikasari Pengasuh

By Hafiz.H Wednesday, February 24, 2016
Semalam, netizen dikejutkan dengan penyebaran gambar seorang bayi berusia 10 bulan yang dikatakan telah ditampar oleh pengasuh sehingga lebam. 

Gambar yang dimuatnaik oleh seorang ibu muda pada garis masa Facebook beliau itu benar-benar mengejutkan pengguna laman maya.

Di dalam statusnya itu, Nadia mendedahkan perihal sikap anaknya yang suka menangis, berasa takut bila ditinggalkan rupanya adalah petanda anaknya menjadi mangsa kepada si pengasuh.
Dari Facebook Nadea Teja:

Bersabarlah duhai hati.. kuatlah duhai anak..Nawra sayang..maafkan ummi dan papa terpaksa meningalkan Nawra dgn orang...
Posted by Nadea Teja on Sunday, February 21, 2016
Anak sulung kepada pasangan muda ini yang diberi nama Nawra berdasarkan gambar yang dimuatnaik kelihatan lebam dan bengkak dibahagian pipi, dan setelah disoal, pengasuh terbabit mengaku telah menggasari bayi kecil kepada pasangan ini.

Ibu muda ini meluahkan rasa kecewa dek kerana sikap pengasuh tersebut.

Dalam pada itu, status yang mendapat ribuan respon dari para netizen menggesa suapa pasangan ini membuat laporan dan mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap bekas pengasuh anaknya.

Nadia akui ramai dikalangan rakannya dan netizen lain yang menghntar mesej untuk mendesaknya membuat laporan polis.


Ibu muda ini mengambil keputusan untuk tidak berbuat demikian kerana kasihan memikirkan anak bekas pengasuhnya yang masih lagi kecil.

Nadia turut menyatakan bahawa bekas pengasuhnya itu telahpun memohon maaf dan yakin bahawa dia telah insaf dan tidak akan mengulangi perbuatan yang sama.

Kerana memikirkan tidak mahu perkara itu lebih panjang, pasangan ini menganggap perkara tersebut telah selesai.

Dia turut menasihatkan kepada para pengasuh agar lebih sabar dalam mengurus anak kecil, dia turut meminta masyarakat agar tidak mengecam keputusannya itu kerana dia lebih mengetahui situasi sebenar.

Natijahnya, kepada para ibu bapa yang menghantar anak-anak ke pusat asuhan, diharap lebih peka dengan peruabahan anak-anak.

Perubahan sikap mereka yang dari seorang periang dengan tiba-tiba berubah menjadi pendiam dan takut dengan orang lain adalah sebahagian tanda anak itu telah dikasari atau dicederakan.

Ibu bapa juga dinasihatkan untuk lebih banyakkan berhubung dengan pihak pengasuh, berkongsi masalah selain menjadi rakan yang baik kepada penjaga anak-anak.

Ini kerana dengan pendekatan tersebut hubungan akrab diantara pengasuh dan rasa hormat yang tercetus dapat mengelakkan perkara-perkara negatif berlaku terhadap anak-anak. -HarianBlogger.Com

Post Tags:

No Comment to " Menangis, Takut Pada Orang, Antara Petanda Awal Anak Dikasari Pengasuh "