Tags:

Persatuan Pemilik Telefon Bimbit Gesa Guna Cap Jari Daftar Nombor Telefon

By Hafiz.H Friday, February 12, 2016
Guna cap jari daftar nombor telefon.
KUALA LUMPUR: Disebabkan pelawaan perjudian yang semakin berleluasa kerana salah guna pembeli telefon bimbit, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) digesa mengetatkan lagi syarat dalam urusan pendaftaran nombor telefon bimbit di negara.

Lapor HarianMetro, antara yang diwajibkan adalah, syarikat telekomunikasi menggunakan kaedah biometrik atau lebih sinonim cap jari kepada pengguna ketika melakukan pendaftaran.

Kaedah ini adalah cadangan daripada Presiden Persatuan Pemilik-pemilik Telefon Bimbit Malaysia (PERBIT), Mohd Ali Ibrahim.


Beliau berkata, "Cara ini mungkin nampak susah, tetapi kesannya besar kerana dapat mengelakkan nombor berkenaan digunakan untuk pelbagai aktiviti yang menyalahi undang-undang terutama promosi perjudiaan.

PERBIT menggesa kaedah ini segera dijalankan kerana mereka banyak menerima beberapa aduan aduan ada individu yang terkejut apabila MyKadnya didaftarkan untuk kegiatan mempromosi aktiviti judi.

Dalam pada masa sama, beliau menjangkakan hal ini mungkin tidak akan berlaku sekiranya kaedah pendaftaran biometrik diwajibkan terhadap semua syarikat telekomunikasi. -HarianBlogger.Com

Post Tags:

No Comment to " Persatuan Pemilik Telefon Bimbit Gesa Guna Cap Jari Daftar Nombor Telefon "