Tags:

Betul Ke Pengantin Ini Naik Bas Dari Baling Ke Kulim Untuk Hadir Majlis Perkahwinan?

By Hafiz.H Tuesday, March 29, 2016
Kalau anda perhatikan, sekarang sudah terlampau banyak kisah-kisah perkahwinan yang serba sederhana dikongsikan dan viral di laman sosial Facebook.

Selalunya perkara yang sering menjadi highlight kisah-kisah sebegini adalah seperti wang hantaran yang rendah, hantaran perkahwinan yang biasa-biasa, pelamin dan baju pengantin yang simple dan macam-macam lagi.

Mungkin niat page yang berkongsi kisah tersebut adalah untuk menjadikan mereka contoh buat pasangan yang ingin berkahwin. Namun, baru-baru ini page yang bernama Balingviral dikatakan telah mengeluarkan fakta salah mengenai sebuah perkahwinan pasangan pengantin di Kedah yang 'kononnya' sangat sederhana.

Segalanya bermula apabila page tersebut membuat satu post di laman Facebook berbunyi...

HOT PENGANTIN NAIK BAS AWAM ( KBRT )

Kesederhanaan dalam majlis perkahwinan yang jarang dilakukan oleh pasangan pengantin masa kini. Naik bas awam saja untuk meneman dari Kulim ke baling. Baju simple design sendiri, tiada pelamin indah dan kenduri kampung yang sangat sederhana berbumbungkan tarpan sahaja.
Memperlihatkan post berkenaan, ramai netizen memberi komen dan memuji pasangan pengantin tersebut yang kononnya hanya bersederhana di hari perkahwinan mereka. Ini antaranya:
Bagaimanapun, nampaknya pengantin perempuan agak kurang senang dengan kisah mereka yang disebarkan itu dan mengatakan banyak fakta silap yang disebarkan page tersebut.


Hakikatnya, perkahwinan pasangan pengantin yang bernama Abi Nubli dan Isma Amira ini amat meriah meskipun tidak sampai ke tahap mewah.

Apa yang melucukan ialah pakaian pengantin yang dikatakan simple tersebut adalah daripada butik kepunyaan pengantin berkenaan. Jadi tidak hairanlah jikalau pakaian itu dijahit oleh pengantin sebab dia sendiri 'tauke' butik terbabit. Malah pelamin yang dikatakan tiada itu pun sebenarnya memang ada dan sangat cantik.
Malah, gambar-gambar mereka yang kelihatan berada di dalam bas tersebut sebenarnya merupakan sesi fotografi buat perkahwinan mereka semata-mata.
Tetapi selepas membuat 'penyiasatan' kami temui post pengantin berkenaan yang kami rasa mungkin menjadi penyebab Balingviral tersalah faham.
Bagi kami, terpulang kepada setiap individu untuk mengadakan majlis perkahwinan lagu mana sekalipun, yang penting dengan cara betul dan tidak membebankan.
Apa-apa pun, nilai positif yang diambil daripada gambar-gambar fotografi pasangan ini adalah patut dijadikan ikutan bakal pengantin di luar sana. Kita pun sedia maklum, agama Islam juga menggalakkan perkahwinan yang sederhana dan mudah. Lakukan kerana Allah, insha Allah berkat.

Kredit: Says

Post Tags:

1 comment to ''Betul Ke Pengantin Ini Naik Bas Dari Baling Ke Kulim Untuk Hadir Majlis Perkahwinan?"

ADD COMMENT