Tags:

Ditumbuk Kerana Tak Cukup Duit Hantaran, Ini Penjelasan Dari Pihak Perempuan

By Hafiz.H Monday, March 28, 2016
Susulan berita yang didakwa oleh sebuah akhbar semalam mengenai seorang pengawal keselamatan telah ditumbuk oleh ahli keluarga sebelah pihak wanita yang ingin dinikahinya, hari ini beberapa individu yang berada di tempat kejadian tampil mendedahkan perihal kejadian sebenar.
Wanie Azwani di dalam garis masa Facebooknya memberi penjelasan. Dia adalah salah seorang ahli keluarga sebelah pihak wanita mendedahkan punca kejadian sebenar.

"Salam, saya selaku wakil dan ahli keluarga pihak pengantin perempuan (kakak sepupu) tidak mahu commnet atau bercerita panjang. Yang mana tidak tahu punca sebenar, janganlah menabur fitnah dan salahkah pihak perempuan. 

"Di sini, cukup saya tunjukkan kenyataan dari Imam masjid itu sendiri yang menjadi saksi utama menikahkan pasangan dan juga berada di tempat kejadian serta melihat sendiri apa yang berlaku dari awal hingga akhir kejadian. Itu saja yang saya mahu sampaikan," Katanya.

Dalam pada itu seorang lagi individu penting ketika majlis itu turut tampil memberi penjelasan agar isu ini tidak menimbulkan fitnah dikalangan mereka yang tidak tahu kejadian sebenar.

Seorang individu yang dikatakan imam masjid Jamek al Khadijah tampil bersuara;

Hari ini, sibuk berita di Kosmo! tentang gaduh di Masjid Khadijiah. Ramai orang bertanya pada saya, jadi penjelasan yang saya buat bukan gaduh kerana isu tak bayar wang baki hantaran. Tetapi gaduh kerana sebelah lelaki cakap kurang ajar apabila pihak perempuan bertanya baki wang hantaran. 

Sudah menjadi satu tanggungjawab pihak perempuan meminta baki wang hantaran kerana sudah berjanji untuk bayar bakinya pada hari nikah. Kerana menurut Islam, berjanji itu hutang. 

Pergaduhan ini terjadi kerana pihak lelaki yang memulakan dengan bercakap kurang sopan dan cabar pihak lelaki. 

Saya harap kenyataan saya betul kerana nak menjaga maruah Yazid kerana Yazid di bawah kariah saya, Shahrul. Sepatutnya yang selesaikan kes ini, Rashid Janggut kerana dia dilantik sebagai jurucakap (orang tengah). Kalau dia bertindak dan pandai menyelesaikan masalah ini, saya rasa takkan jadi cerita ini. Terima kasih.


Turut tersebar video pergaduhan antara kedua pihak di media sosial itu menimbulkan pelbagai perdebatan dan spekluasi di kalangan netizen.

Walaubagaimanapun orang ramai dinasihatkan agar tidak meletakkan sebarang spekulasi atau tohmahan yang berlebihan kepada kedua-dua belah pihak kerana akan memberi tekanan kepada keluarga yang terlibat dalam pergaduhan yang berlaku di sebuah masjid dalam daerah Kuala Lumpur itu. -HarianBlogger.Com

Post Tags:

No Comment to " Ditumbuk Kerana Tak Cukup Duit Hantaran, Ini Penjelasan Dari Pihak Perempuan "