Tags:

Malaysia Bakal Sambut Hari Lelaki Sedunia

By Hafiz.H Saturday, March 12, 2016
LUNDU - Malaysia buat pertama kali akan menyambut Hari Lelaki Sedunia pada 19 November ini, demikian diumumkan oleh Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim.

Beliau berkata, beberapa pihak telah mencadangkan supaya hari istimewa itu disambut di negara ini bagi menghargai jasa dan pengorbanan kaum lelaki sama seperti sambutan Hari Wanita yang diadakan selama ini.

Selain itu, kementerian turut bersetuju dengan cadangan untuk menubuhkan rumah perlindungan lelaki terutama bagi golongan suami yang berdepan dengan krisis rumah tangga, katanya.
Rohani


Beliau berkata demikian pada sidang media selepas pelancaran serentak Program Kembara@KPWKM dan Kembara Kebajikan 1Malaysia di Kompleks Sukan Lundu di sini, hari ini.

Mengenai Program Akhiri Zaman Miskin (1Azam), Rohani berkata program itu telah berjaya mengeluarkan sejumlah 170,000 orang daripada belenggu kemiskinan menerusi program sosio-ekonomi yang dilaksanakan.

“Tujuh puluh peratus daripada jumlah itu adalah wanita,” katanya, dan menambah mereka terbabit masih terus dibantu untuk mengembangkan perniagaan mereka.

Rohani turut menyatakan bahawa sejumlah 500,000 rakyat negara ini yang kurang berkemampuan menerima bantuan kebajikan masyarakat membabitkan perbelanjaan RM1.5 bilion setahun.

Katanya, jumlah RM1.5 bilion itu adalah sumbangan daripada kerajaan pusat sementara beberapa negeri turut memberi sumbangan berasingan.

Beliau berkata, kadar bantuan sedia ada akan dikaji dari masa ke semasa, dan menambah sebanyak RM50 sebulan telah ditambah untuk elaun orang korang upaya (OKU) membabitkan perbelanjaan tambahan sebanyak RM66 juta setahun.

Mengenai Program Kembara Kebajikan 1Malaysia, Rohani berkata jelajah bermula dari Lundu dan singgah di beberapa destinasi di negeri ini, iaitu di Sri Aman, Sibu, Bintulu dan Miri sebelum ke Labuan, Sepanggar dan Beafort di Sabah.

Katanya, kembara akan bersambung dari Kuala Lumpur ke semua negeri di Semenanjung dan akan berakhir di Bagan Datoh, Perak pada 9 April.

"Sepanjang pengembaraan itu nanti pelbagai aktiviti akan diadakan di destinasi-destinasi perhentian termasuk melawat orang OKU, keluarga susah dan pesakit " katanya.

Sumber- Bernama

Post Tags:

No Comment to " Malaysia Bakal Sambut Hari Lelaki Sedunia "