Tags:

Polis Jawab Isu Anak Ketua Polis Negara Ada Syarikat Senjata

By Hafiz.H Saturday, April 23, 2016
KUALA LUMPUR: Polis akan meneliti terlebih dahulu laporan yang dikeluarkan Sarawak Report bahawa kononnya anak kedua Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar menjalankan perniagaan menjual senjata.
Mana-mana individu berhak jalankan perniagaan - Timbalan KPN
Menurut Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Noor Rashid Ibrahim, menjalankan apa sahaja bentuk perniagaan tidak menjadi satu kesalahan sekiranya ianya dijalankan mengikut undang-undang.

Kata Noor Rashid, jika kesemua prosedur yang ditetapkan telah dilalui, maka individu tersebut tidak melakukan apa-apa kesalahan.

"Sesiapa sahaja tak kira anak kepada anggota polis dan sebagainya, mempunyai hak menjalankan perniagaan tetapi haruslah mengikut peraturan yang ditetapkan negara.

"Jika beriaga senjata api dan mengikuti peraturan yang sedia ada, saya rasa tidak ada isu di situ," katanya dalam satu sidang media selepas Majlis Penyampaian Sijil Tamat Latihan Inspektor Siri 3 2015 kepada 575 pegawai kadet di PULAPOL Kuala Lumpur Sabtu pagi.


Sarawak Report pada Jumaat mendakwa bahawa syarikat Nilai Arms and Ammunitions yang menjalankan perniagaan menjual senjata api bertempat di Nilai Negeri Sembilan, dimiliki oleh seorang wanita yang dipercayai anak perempuan Khalid.

Laporan tersebut mendakwa perniagaan tersebut mempunyai konflik kepentingan yang besar kerana status Khalid sebagai Ketua Polis Negara yang boleh meluluskan lesen senjata api.

Rujukan; AstroAwani

Post Tags:

No Comment to " Polis Jawab Isu Anak Ketua Polis Negara Ada Syarikat Senjata "