Tags:

Pondan Bertempiaran Lari Pertandingan Ratu Cantik Di Hotel Diserbu JAWI

By Hafiz.H Tuesday, April 5, 2016
KUALA LUMPUR, 4 April - Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) menyerbu majlis makan malam oleh wanita trans malam tadi yang menjadi tuan rumah pertandingan yang dipanggil kecantikan atas alasan ia melanggar fatwa terhadap pertandingan ratu cantik, kata seorang peguam.

Peguam dan aktivis Siti Kasim, yang menghadiri majlis tertutup di sebuah hotel mewah di sini, berkata pihak berkuasa agama turut menahan penganjur transgender acara itu.
Hiasan
"Pegawai itu memberitahu saya bahawa ia menyalahi undang-undang untuk mempunyai pertandingan kecantikan - ia adalah 'haram' di Malaysia, berdasarkan fatwa," Siti kepada Malay Mail Online hari ini.

"Ia bukan pertandingan ratu cantik sebenar, ia adalah persembahan," tambah beliau.

Beliau berkata kira-kira 10 pegawai JAWI, bersama-sama dengan media, datang ke hotel pada pukul 10 malam semalam dan menghalangi manusia untuk meninggalkan makan malam yang mempunyai kira-kira 200 tetamu transgender.

Menurut peguam itu, pihak berkuasa agama tidak mempunyai waran dan tidak berseorangan oleh pihak polis.


Mak nyah bertempiaran lari diserbu JAWI.
Siti berkata, dia menghubungi polis dan selepas mereka datang, para tetamu dibenarkan untuk meninggalkan. Walau bagaimanapun, pegawai JAWI mengambil beliau dan penganjur acara itu ke Balai Polis Dang Wangi.

Menurut Siti, pegawai JAWI kemudiannya menafikan di balai polis bahawa dia ditangkap, tetapi menuduh penganjur acara menganjurkan pertandingan kecantikan yang bertentangan 1996 fatwa yang, yang telah diwartakan sebagai undang-undang yang melarang wanita Islam daripada menyertai pertandingan ratu cantik .

"Kalau mereka kata orang-orang ini tidak adalah wanita, maka mengapa mereka datang?" Siti dipersoalkan.

Beliau juga berkata beliau sedang menimbang menyaman JAWI bagi penahanan secara salah selepas pegawai agama membawanya ke balai polis dalam van mereka.

Fatwa terhadap pertandingan ratu cantik memasuki perhatian pada tahun 2013 apabila empat peserta Islam telah digugurkan daripada Miss Malaysia World 2013 ratu cantik dan disiasat kerana melanggar fatwa Majlis Fatwa Kebangsaan.

Wilayah Persekutuan Mufti Datuk Wan Zahidi Wan Teh dilaporkan berkata fatwa yang telah diwartakan di bawah Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) pada bulan Februari 1996.

Pada tahun 1997, Mahkamah Syariah di Kuala Lumpur mendenda dua peserta Islam pertandingan ratu Miss Malaysia Petite kerana melanggar fatwa itu, manakala tiga peserta lain telah dibawa ke mahkamah di Selangor kerana melanggar fatwa yang sama.

Rujukan: themalaymailonline

Post Tags:

1 comment to ''Pondan Bertempiaran Lari Pertandingan Ratu Cantik Di Hotel Diserbu JAWI"

ADD COMMENT