Tags:

Selain Makanan, Ini Adalah Punca Tahap Kolestrol Anda Tinggi!

By Hafiz.H Monday, April 25, 2016
Selalunya bila pemeriksaan mendapati tahap kolesterol adalah tinggi perkara pertama yang kita lakukan adalah mengawal pemakanan.

Kita akan menghindari makanan berlemak dan mengamalkan diet sihat. Tapi sebenarnya pemakanan bukannya semata-mata faktor penyebab kolesterol tinggi.

Ada lagi beberapa penyebab lain yang kita jarang ambil kira. Ada penyebab kolesterol tinggi ini boleh kita kawal dan ada juga sebaliknya.
Faktor luar kawalan:

Genetik

Familial hypercholesterolaemia merupakan masalah kolesterol tinggi yang dialami secara turun temurun dalam keluarga. Sebaiknya lakukan pemeriksaan kadar kolesterol sejak usia anak-anak.

Jantina

Setelah menopaus, kadar LDL (kolesterol jahat) pada wanita akan meningkat sebab itu wanita pada usia ini disaran berhati-hati pada risiko penyakit jantung.

Usia

Lelaki berusia di atas 45 tahun dan wanita berusia di atas 55 tahun berisiko besar mengalami kolesterol tinggi.

Etnik

Ada etnik atau kaum yang secara semula jadi memiliki tahap kolesterol tinggi, misalnya dari Asia seperti kaum India, Pakistan atau Sri Lanka.


Faktor yang boleh dikawal:

Pola makan

Sekiranya kita banyak mengambil buah-buahan, sayur, kekacang, serta ikan, kemungkinan kadar kolesterol akan berada dalam tahap normal.

Berat badan

Kegemukan boleh meningkatkan kadar Kolesterol LDL dan kolesterol secara keseluruhannya. Jadi mulakan usaha menurunkan berat badan.

Senaman

Aktiviti senaman yang diamalkan secara teratur membantu untuk menurunkan kadar kolesterol.

Rokok

Bahan kimia yang terkandung dalam rokok boleh mempengaruhi kolesterol baik dan juga meningkatkan risiko penyempitan pembuluh darah.

Penyakit tertentu

Ada beberapa penyakit, termasuk penyakit ginjal, hati dan tiroid yang tidak aktif boleh menyebabkan kadar kolesterol seseorang meningkat.

Rujukan; Vanillakismis

Post Tags:

No Comment to " Selain Makanan, Ini Adalah Punca Tahap Kolestrol Anda Tinggi! "