Tags:

Naikkan Harga Nasi Lemak Biasa RM2.50 Ke RM3.50, Restoran Didenda RM4,000

By Hafiz.H Thursday, May 5, 2016
SHAH ALAM: Sebuah restoran mamak di sini didenda RM4,000 oleh Mahkamah Sesyen bagi menaikkan harga nasi lemak sebanyak RM1.

Restoran Silva Curry House di Subang Jaya menaikkan harga untuk plat biasa nasi lemak dari RM2.50 pada Januari kepada RM3.50 pada Jun tahun lepas.

Ia gagal mengemukakan resit jualan untuk mewajarkan kenaikan selepas laporan polis dibuat dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

T. Gopinath, 36, pemilik restoran, mengaku bersalah terhadap pertuduhan di Mahkamah Sesyen di sini dan didenda RM4,000 bagi kesalahan itu.
Hiasan


Syarikat itu melakukan kesalahan itu di premis restoran di 121, Jalan SS15 / 5A, Subang Jaya pada 11.25 pagi pada 29 Jun tahun lepas, di bawah Seksyen 53A Akta Kawalan Harga dan Akta 2011 Anti-Pencatutan.

Ia boleh dihukum di bawah Seksyen 57 (b) Akta yang sama, yang membawa hukuman denda sehingga RM500,000 atau dua tahun penjara atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Mohd Zarif Anwar Mohd Ali daripada kementerian membuat aduan terhadap syarikat itu.

Melalui jurubahasa mahkamah, Gopinath, yang tidak diwakili peguam memohon hukuman ringan kerana dia adalah pencari nafkah tunggal dalam keluarga dan perlu menyara ibu bapanya yang sudah tua, yang baru sahaja menjalani pembedahan pintasan jantung.

Timbalan Pendakwa Raya A. Karthiyayini memohon mahkamah memberikan hukuman yang berat kerana syarikat itu telah dalam perniagaan selama tiga tahun dan sepatutnya sedar dengan tugasnya untuk menyimpan rekod perniagaan yang penting.

Hakim Ahmad Azhari Abdul Hamid kemudian dikenakan denda RM4,000, dalam lalai 14 hari dalam penjara.

Rujukan: TheStarOnline

Post Tags:

No Comment to " Naikkan Harga Nasi Lemak Biasa RM2.50 Ke RM3.50, Restoran Didenda RM4,000 "