Tags:

Tangguh Kahwin Kerana Rumah Suami Tiada Tandas

By Hafiz.H Wednesday, May 4, 2016
NEW DELHI: Dua wanita Islam menangguhkan perkahwinan mereka kerana rumah bakal suami mereka tidak mempunyai tandas pam yang sempurna.

Penduduk miskin India semakin menyedari masalah membuang air di tempat terbuka.

Ia juga mendorong peningkatan kesedaran dalam kalangan wanita yang menolak atau menangguhkan perkahwinan dengan lelaki yang tidak mampu menyediakan kemudahan tandas di rumah mereka.

'Tiada tandas, tiada perkahwinan', menjadi mesej lantang dan jelas bagi bakal mentua dua wanita berkenaan, Jeenat dan Kajal, penduduk kampung Aamor di daerah Firozabad.


Kedua-dua adik beradik itu meminta tunangan mereka sama ada membina tandas sempurna di rumah atau mencari isteri lain.

Langkah itu menjadikan Jeenat dan Kajal sebagai gadis poster bagi kempen 'India Bersih' anjuran kerajaan pimpinan Perdana Menteri Narendra Modi.

Kedua-dua beradik itu memberi tempoh kepada keluarga bakal suami supaya membina tandas sebelum tarikh pernikahan mereka pada 9 Mei ini.

Keluarga lelaki menerima cabaran itu dan berjanji memenuhi tuntutan tunang mereka sebelum upacara berkenaan dilangsungkan.

Malah kedua-dua lelaki turut berjanji menghantar gambar tandas yang baru dibina itu kepada bakal isteri untuk memuaskan hati mereka.

Rujukan: BeritaHarian

Post Tags:

No Comment to " Tangguh Kahwin Kerana Rumah Suami Tiada Tandas "