Tags:

Gambar: Lamborghini Centenario Dijual Pada Harga RM7.75 Juta

By Hafiz.H Monday, June 13, 2016
LOS ANGELES – Sebuah Lamborghini ultra Centenario buatan Amerika Syarikat yang dikatakan terpantas dan paling jarang ditemui, buat pertama kali dipamerkan kepada orang ramai di Muzium Automotif Petersen di sini kelmarin.
Kereta itu mampu bergerak dari 0 ke 99 kilometer sejam (km/j) dalam masa cuma 2.8 saat serta boleh mencapai kelajuan sehingga 349km/j.

Kereta sport berharga AS$1.9 juta (RM7.75 juta) itu bagaimanapun dikeluarkan dalam unit terhad iaitu sebanyak 40 buah sahaja seluruh dunia.
Lamborghini berkenaan dinamakan sebagai Centenario sebagai pengiktirafan 100 tahun ulang tahun kelahiran pengasas syarikat itu, Ferruccio Lamborghini yang lahir pada 28 April 1916.

Centenario dilengkapi 776 kuasa kuda iaitu enjin paling berkuasa yang pernah dibina oleh syarikat itu selain menggunakan kerangka karbon fiber menyebabkannya ringan serta tampil dengan aerodinamik terkini.

Kereta mewah itu bagaimanapun masih lagi mengekalkan ciri-ciri tradisinya terutamanya dari segi reka bentuk yang tajam pada bahagian hadapan dan sayap pintu.


Rujukan: Kosmo

Post Tags:

No Comment to " Gambar: Lamborghini Centenario Dijual Pada Harga RM7.75 Juta "