Tags:

Ibu Terkejut Bayi 2 Tahun Hidap Kencing Kotor Hanya Kerana 'Wet Tissue'. Hati-Hati!

By Hafiz.H Tuesday, August 16, 2016
Umum mengetahui bahawa ada ibu bapa yang memilih untuk menggunakan wet tissue apabila membersihkan najis pada kemaluan bayi mereka.
Wet tissue dilihat sebagai satu alternatif mudah bagi menggantikan air, terutama sekali dalam hal membersihkan kemaluan bayi. Ini kerana wet tissue yang berada di pasaran kebanyakannya dilengkapi dengan pelbagai kandungan organik seperti Vitamin E dan Aloe Vera.

Bahan-bahan yang terkandung ini sememangnya baik untuk kulit bayi dan dipercayai tidak mempunyai kesan sampingan.

Namun begitu, menerusi satu status oleh Info Ibu Hamil, seorang bayi lelaki dikatakan mengalami kencing kotor dan terpaksa dimasukkan ke dalam wad, semuanya berpunca daripada wet tissue.

Asslamualaikum admin hari ni sy nak share pengalaman sy..ni anak sy yg pertama..umur dah 2 bulan 9 hari..baby boy..anak sy ditahan wad dah 2 hari kerana kencing kotor berpunca dari wet tissue.


Menurut doktor pakar, membersihkan najis dan kemaluan bayi menggunakan wet tissue sebenarnya tidak elok, walaupun wet tissue tersebut sememangnya dikhaskan untuk bayi.

Saya: Doktor..cmne ank sy bole kne kencing kotor?? Berpunca pd mase sy pregnant kn dye ke?? Sbb mase sy pregnant kn dye sy ade kne kencing kotor sekali tp xde mkn ubat..then next apointment da xde dah kencing kotor sy tu..

Doktor pakar: Bkn puan..sbenarnya berpunca dari ibu2 mengunakan wet tissue mase bersih kn najis baby..

Saya: Wet tissue??? Wet tissue kn mmg khas utk baby?? Maaf ye bg sy mcm x masuk akal je?? Sy siap pakai jenis utk sensitif skin yg ade vitamin E dan aloe vera lg..xkn lh itu puncanya??

Doktor pakar: Ye puan..puan dgr mmg mcm x masuk akal tp itu lh hakikatnya dan kesilapan ibu2 kite skarang ni..jarang kes mcm ni berlaku..sbb dye tgk pd antibody baby dan juga pada masa umur brapa start guna kn wet tissue tu..kegunaan wet tissue ni x elok sbenarnya..

1- Wet tissue mengandungi bnyk cemical..

2 - Kita x tau sama ade wet tissue ni bersih atau tidak kerana dye buat dari kilang..kita x tau mcmana proses wet tissue ni..

3 - Dan puan juga bley tgk pd wet tissue punya MFG date dan EXP date..contoh kalo dye buat 2016 tp tahan smpai 2019..so kuman yg ade pd wet tissue tu kte x tau brape bnyk yg trdedah di kilang mase dye pack tissue ni..so germs yg ade dah terperap sgt lama pd tissue tu..dan bwk pd baby..

Seelok-eloknya, kemaluan bayi perlu dicuci dengan air yang mengalir serta sabun bagi membasmi kuman.

Dan jika kencing kotor ini melarat dan tidak dirawat, ia boleh merosakkan buah pinggang bayi.
Kes mcm ni memang jarang dgr..tapi jika puan gunakan wet tissue mase bersihkan najis baby mmg sangat tak bagus kerana kuman x hilang lagi pade kemaluan baby..ye puan nmpk bersih bila najis dah xde..tp kuman masih ade..lepas tu puan pakai kn dye pampers dan kuman dari wet tissue dan kuman najis tu dah terperap dekat pampers baru baby mase pakaikan dye..

Jadi bila baby kencing, kuman tu boleh merebak dalam kemaluan baby ye..sebab bila pampers lencun baru puan tukar..sebernarnye x bagus juga pakai pampers ni sebab tu org dulu2 dye pakai lampin dan cuci najis baby dgn air yang mengalir..bukan saya kata pampers x bole pakai still bole pakai lagi tapi kena basuhlah kemaluan baby stiap kali tukar pampers..kalo x cuci dgn air yg mengalir itu lah punca baby ade kuman..

Lagi bagus cuci dengan sabun..kita yang dewasa ni pon cuci bila kencing n buang air besar..baby pon same sebenarnya kena cuci..tapi banyak ibu ambil mudah sebab tu bole kena kencing kotor..nak pakai wet tissue bole..tapi bukan pada kemaluan baby ye puan..sbb baby to sensitive antibody baby masih x kuat macam orang dewasa..seelok eloknya memang cuci dgn air mengalir lebih baik dari guna tissue atau wet tissue..kalo lmbt puan rawat boleh menyebabkn buah pinggang baby rosak ye..

"Ajal memang ditangan Tuhan tapi kita sayangkan anak mesti kita nak anak sihat dan yang terbaik untuk dia."

Kita penat angkat baby stiap kali nk cuci najis xpe sbb baby masih depan mata..jgn kita penat mananggung rindu bila dye dah tiada..nnt kita x bole maaf kn diri kita atas kesilapan yg kita nmpk remeh..yg remeh tulh bole jd serius..ajal mmg ditgn tuhan tp kita syg kn anak mesti kita nk anak sihat dan yang terbaik untuk dye..

Mencegah lebih baik dari merawat..

Doakan anak saya membesar dengan sihat dan cepat sembuh ye..

Muhammad Darwisy Hurairah.

Kredit: Says
Image: InfoIbuHamil

Post Tags:

Jillur Rahman

I'm Jillur Rahman. A full time web designer. I enjoy to make modern template. I love create blogger template and write about web design, blogger. Now I'm working with Themeforest. You can buy our templates from Themeforest.

No Comment to " Ibu Terkejut Bayi 2 Tahun Hidap Kencing Kotor Hanya Kerana 'Wet Tissue'. Hati-Hati! "