Tags:

Kutip Berpuluh Ribu Sebulan, Masjid Jangan 'Ketat' Bantu Orang Susah

By Hafiz.H Friday, August 5, 2016
KUALA LUMPUR, 5 Ogos — Masjid yang menerima derma sehingga puluhan ribu ringgit sebulan disaran supaya tidak “kedekut” membelanjakannya untuk menolong masyarakat.

Mufti Pahang berkata masjid tidak perlu berbangga dengan jumlah kutipan tinggi, sebaliknya derma itu perlu digunakan sebaik mungkin agar golongan memerlukan mendapat manfaat.
Keratan akhbar menunjukkan anggaran hasil kutipan derma orang ramai di masjid-masjid utama seperti dalam tinjauan akhbar Harian Metro.
“Janganlah terlalu ketat dalam mengagihkan wang derma dan jika mengetahui terdapat golongan memerlukan, bolehlah dermakan untuk meringankan beban mereka.

“Institusi pendidikan juga boleh dibina, sekali gus mewujudkan individu berilmu dalam kalangan masyarakat Islam,” kata Datuk Seri Abdul Rahman Othman kepada wartawan HarianMetro.


Masjid Sultan Azlan Shah di Ipoh menerima RM24,000 sebulan hasil derma jemaah pada hari Jumaat, kata imam besarnya Abdul Farid Salleh.
Berdasarkan tinjauan akhbar itu, masjid-masjid utama di seluruh negara menerima purata sedekah antara RM2,000 hingga RM10,000 setiap hari ini.

Dalam masa sebulan, jumlah itu boleh mencecah antara RM20,000 hingga RM100,000 atau antara RM500,000 hingga RM1 juta setahun.

Hasil kutipan ini, tambah Abdul Rahman, boleh diagihkan kepada ibu tunggal, anak yatim atau mereka yang kurang bernasib baik tanpa perlu melalui jabatan agama negeri masing-masing.

“Derma itu perlu digunakan sebaik mungkin. Janganlah disimpan saja,” katanya.

“Mungkin boleh mengadakan pelbagai program atau menambah kemudahan premis supaya masyarakat Islam boleh berniaga.”

Rujukan: Themalaymailonline

Post Tags:

No Comment to " Kutip Berpuluh Ribu Sebulan, Masjid Jangan 'Ketat' Bantu Orang Susah "