Tags:

Boikot Piala AFF: FAM kena tetap pendirian

By hasr Wednesday, November 23, 2016
Ketua Penerangan Umno,Tan Sri Annuar Musa pada temubual bersama wartawan Bernama di Ibu pejabat Mara hari ini. - Foto Bernama

UMNO mahu Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) membuat ketetapan sekiranya berhasrat memulau dan membawa pulang skuad negara daripada beraksi di Piala AFF Suzuki yang sedang berlangsung di Yangon, Myanmar.

Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa berkata, keputusan itu berada di tangan FAM, namun beliau bersetuju dengan langkah tersebut sekiranya terbukti pembunuhan beramai-ramai etnik Rohingnya dilakukan kerajaan Myanmar.

"Mungkin ia antara pilihan bagi menunjukkan ketidakpuasan menerusi sukan tetapi sekiranya ada kaedah lain yang lebih efektif dan bijaksana, maka saya fikir sukan tidak perlu digunakan untuk perkara berkaitan politik.

"Kadang-kadang pemboikotan melalui sukan, kesan itu tidak sampai. Jika sukan buat boikot tersebut tapi politik tidak ada, tidak jadi apa. Lagi pun untuk Malaysia menarik diri ia perlu diteliti oleh persatuan sukan bukan oleh kerajaan," katanya ketika ditemui Bernama.

Annuar turut menjelaskan mengikut statut Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (Fifa), kerajaan tidak boleh campur tangan secara langsung dalam pendirian sukan tersebut dan amalan politik harus dipisahkan daripada bola sepak.

"Sukan itu melepasi politik, di mana tidak ada politik dalam sukan dan ia lebih bersifat mendukung semangat kesukanan," katanya.

Menurut beliau sekiranya wujud keadaan ekstrem dan menyentuh kewibawaan sesebuah negara, Malaysia boleh membuat keputusan untuk menarik diri daripada menyertai sesuatu kejohanan sukan.

Annuar memberi contoh di mana kerajaan Malaysia sebelum ini pernah memboikot penyertaan pada Sukan Olimpik Moscow 1980 kerana membantah serangan Kesatuan Soviet ke atas Afghanistan.

Beliau yang juga bekas Timbalan Presiden FAM dan Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) berkata oleh kerana hal itu berlaku dalam negara Asean, maka ia wajar menggunakan peringkat diplomatik bagi menghentikan penganiayaan terhadap umat Islam minoriti di Rakhine.

Sementara itu, Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin juga mengesahkan cadangan beliau supaya Malaysia memboikot Piala AFF telah dibawa dalam mesyuarat Kabinet minggu lepas.

Khairy dalam akaun Twitternya berkata: "I raised this issue in Cabinet last week. Will do so again this week and stand guided by decision". (Saya bangkitkan isu ini dalam Kabinet minggu lalu. Akan berbuat demikian sekali lagi minggu ini dan akan mengikut keputusan."

Kenyataan itu dilihat sebagai susulan terhadap gesaan Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin yang menyeru pasukan negara menarik diri daripada Piala AFF Suzuki sebagai bantahan terhadap tindakan kerajaan Myanmar terhadap etnik Rohingya. - Bernama

Post Tags:

2 comments to ''Boikot Piala AFF: FAM kena tetap pendirian"

ADD COMMENT
 1. bermain adu ayam terbaik indonesia Dengan hanya minimal deposit 50.000 IDR sudah bisa bermain di game online kami dewasabungayam com/ New pin D8C363CA

  dewasabungayam/com
  sabungayam/ninja
  sabungayam/top
  ayamjago/net
  ayambirma/com
  sambungayam/com
  sabung/pw
  sabungayam/pw
  sabungayam/in
  sabungayam/site
  sabungayam/website
  sabungayam/space
  sabungayam/com
  sabungayamandroid/com

  ReplyDelete
 2. Permisi Min Numpang Promo :) Cuma Mau Kasih Tau nih lagi ada Bagi Bagi FREEBET dan FREECHIP 2X BONUS Hingga 200 RIBU LOH !!!
  BURU KLAIM UNTUK 100 ORANG PERTAMA SAJA LOH !!! Berlaku dari 17 AGUSTUS 2017 Hingga 31 AGUSTUS 2017
  hanya di w-w-w.id303.c-o-m PINBBM-7-B-3-1-3-0-B-F whatsapp : +6281326993756

  ReplyDelete